Община Габрово търси доброволци
Община Габрово търси доброволци / DarikNews.bg
На 26 април Общинският съвет в Габрово провежда заседание, на което трябва да бъде гласувано предложение за поемане на дълг чрез сключване на договор за дългосрочен инвестиционен кредит с Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ.
 
Парите са за собствения принос на Общината към проект за реконструкция на две габровски училища. Продължителността на проекта е 30 месеца. Той цели подобряване състоянието на образователната инфраструктура в община Габрово посредством въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяването на материалната база в две общински образователни институции, което ще доведе до подобряване на учебния процес като цяло.

Единственото в Габрово начално училище се мести в сградата на „Цанко Дюстабанов", което ще бъде закрито

Предвижда се въвеждане на всички необходими енергоспестяващи мерки в сградите на училищата „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, изграждане на достъпна архитектурна среда, ремонт на помещенията, основен ремонт на съществуващите инсталации и изграждане на нови (пожароизвестителна, система за видеонаблюдение и др.), както и благоустрояване на прилежащите дворни площи.
 
Проектът всъщност предизвика сериозни дебати, в които особено активна беше опозицията от БСП. Проектните дейности, свързани с училище „Цанко Дюстабанов” бяха важен коз, за да се противопоставят от социалистическата партия на закриването на учебното заведение. Кметът Таня Христова обяви училището за сегрегирано, което е важен мотив за неговото закриване във вида, в който съществува сега. Иначе казано – преобладаващо ромски деца учат в маломерни паралелки и имат ниски резултати от процеса на обучение.

Кметът Таня Христова обяви, че в ОУ „Цанко Дюстабанов" се допуска сегрегация, нещо забранено от закона
 
„Начално училище „Васил Левски“ ще започне следващата учебна година в нова база", обяви кметът на Габрово Таня Христова на среща, посветена на бъдещето на училището.

Още на 15 септември единственото начално училище в града ще може да съчетае своите иновативни форми на обучение с модерната материално-техническа база на обновената сграда на ул. „Христо Смирненски“ № 27.

Това е сградата на училище „Цанко Дюстабанов", което предстои да бъде закрито.

Съветниците от ГЕРБ: С решението за ОУ „Цанко Дюстабанов“ даваме шанс за ново начало на учебното заведение

Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ