Общинските съветници от ГЕРБ: С решението за ОУ „Цанко Дюстабанов“ даваме шанс за ново начало на учебното заведение
Общинските съветници от ГЕРБ: С решението за ОУ „Цанко Дюстабанов“ даваме шанс за ново начало на учебното заведение / ПП ГЕРБ

С решението за закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“ във вида му на ромско училище даваме шанс за ново начало на учебното заведение след приключване на ремонта му. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово.

Съветниците обсъждат закриването на училище „Цанко Дюстабанов” в Габрово

„Запазването на ОУ „Цанко Дюстабанов“, искано от опозицията от БСП, можеше да стане единствено през нормативно принудително записване на деца в него, защото няма механизъм, който доброволно да накара родителите да запишат децата си там при сегашната му репутация и резултати от външното оценяване, равняващи се на оценка между слаб 2 и среден 3. Затова, със закриването му в този вид, предпазихме жителите на Габрово да бъдат принудени да записват децата си в него, само и само да не бъде закрито“, се казва още в позицията на общинските съветници от управляващото мнозинство.

Кметът Таня Христова обяви, че в ОУ „Цанко Дюстабанов" се допуска сегрегация, нещо забранено от закона

Съветниците от ГЕРБ подчертаха, че проектът за обновяване на сградата продължава и след приключването на ремонта там отново ще има училище. „Всичко останало, че ще бъде административна сграда, че ще бъдат настанявани групи от хора, че на някой му трябва сградата и т.н. са злонамерени слухове. След ремонта в сградата отново ще има училище, но вече не с този модел на сегрегирано. Подкрепяме решението на кмета да не разкрива в конкретика намеренията за бъдещото училище на мястото на „Цанко Дюстабанов“, защото политиката на опозицията от БСП е с манипулации и интриги да провалят всяко добро намерение, проект и идея, както вече се случи веднъж“, категорични са общинските съветници от ГЕРБ.

„С тежкото решение за закриване на училището предотвратихме и възможността в този район в Габрово да се образува гето. Няма друг път за преодоляване на бедността, ранното родителство и социалното изключване, освен образованието. Ако не искаме големи групи от хора да тежат на гърба на социалната система, единственият път минава през истинско образование, а не престой в училище, в каквото се превръща образованието в сегрегирано учебно заведение. В райони, в които има ниско качество на образование има и тежки проблеми – икономически, социални, криминални. Габрово не заслужават това“, е позицията на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово.

В нея те подчертават, че децата от ОУ „Цанко Дюстабанов“, които ще влязат в другите училища и паралелки са малко, 59, и няма да променят средата в нито едно друго училище, защото се предвижда да бъдат разпределени балансирано.

В позицията на съветниците от ГЕРБ се посочват и други мотиви за закриването на училището при сегашния му модел на съществуване. „Неоправдано е съществуването на училище с 60 деца, с резултати от външно оценяване около и под „среден 3“. Закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“ вече е наложително и причините за това са комплексни – законът въвежда забрана за образователна сегрегация, а в това училище от 59 деца само 10 са с майчин език български. Освен това всички паралелки са маломерни с по 9-10 деца. Училището се финансира допълнително с 30 000 лева всяка година, за да съществува в този вид.

„Можеше ли това решение да се отложи, да не се гласува тази или другата година, да не се гласува от ГЕРБ – можеше.  Отговорно ли щеше да е това към габровци и града – не, напротив щеше да е безотговорно. Един проблем щеше да бъде оставен да се задълбочава, докато стане необратим и доведе до тежки икономически, социални, че дори и криминални проявления.

Тежко е да се вземе решение за закриване на училище, но в името на Габрово, на бъдещето на Габрово, за да се предпазим от по-тежки последици, беше неотложно. Още повече пред перспективата, че в тази обновяваща се сграда отново ще има училище“, се казва още в позицията на общинските съветници от ГЕРБ-Габрово.