Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / DarikNews.bg
Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ
96766
Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ
  • Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ
Депутатът от БСП Кристина Сидорова внася сигнал до прокуратурата. Народната представителка настоява да се изясни как подписката против закриването на Трето основно училище в Габрово е попаднала в ръцете на областен координатор на управляваща партия и на депутат?
 
На пресконференция ден по-рано Николай Сираков от парламентарната група на ГЕРБ и Цветомир Михов – лидер на партията в региона, дадоха да се разбере, че са наясно кой е поставял подписа си в документ, който е против закриването на училището.
 
Сидорова се възмути как подписката с данните на над 200 души е попаднала в една партийна централа. Подписката е внесена в Община Габрово и в Регионално управление на образованието. 

„Най-голямата ни ценност – свободата, е засегната. Колеги от ГЕРБ, вие живеете в тоталитаризма. Вашата година е 1988-ма, а не 2018-та. Да, подписала съм се в подписката! Да, подкрепям хората! Най-голямото постижение е свободата и ще я защитя.”, обяви днес емоционално Кристина Сидорова.

Групата във Фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово" манипулира емоциите на хората, заподозряха от ГЕРБ

Народната представителка смята, че това поведение е заплаха към обществото. Сидорова смята, че хората, поставили подписите си под искането да се запази училището ще се чувстват застрашени.
 
Кристина Сидорова обяви, че не само ромски деца учат в Трето основно, за да се смята училището за сегрегирано.
 
„Това училище има 70-годишна история и трябва да бъде спасено. Къде ще ходят на училище децата? Проблемът е от 10 години. Преди време закриха училището в Яворец и пратиха децата в „Цанко Дюстабанов”. Сега закриваме него. Това решение е кръпка. Няма цялостна визия. Следващите училища, които ще бъдат закрити са „начертани”, каза Сидорова, но отказа да ги назове.
 
Съветникът Николай Григоров, който е областен председател на социалистите я подкрепи, като каза, че на заседанието на ОбС групата на червените ще гласува против закриването. Съветниците имат решение и ще го предложат.
 
„Въпросът е дали управляващите имат решение”, допълни го Сидорова.
 
Тя коментира, че предложението на БСП дава решение на опасността със сегрегацията на училището и превръщането на квартала в гето.
 
Николай Григоров заяви, че досега няма отговор какво става с децата и сградата, която се ремонтира по европейски проект.  Григоров обяви, че групата съветници смята да поиска отлагане на гласуването и разглеждане на проблема на специална сесия.
 
„Никой не си е дал труда да работи за съхраняване на училището. Защо съветниците от ГЕРБ не проявяват никакъв интерес и гласуват в комисиите за закриването на училището? Партийната машина на ГЕРБ превръща иначе интелигентни хора в машинки за гласуване”, коментира Григоров.
 
Социалистите припомниха, че за осем години в Габрово са закрити четири училища. Григоров не е убеден дали предложението за закриване на училището е законно, тъй като не е посочено какво ще стане със сградата.
 
Кристина Сидорова е входирала въпроси към министъра на регионалното развитие, който е ръководител на Оперативната програма, с проект на която се модернизира инфраструктурата, свързана с училището. Той трябва да каже, дали от Община Габрово са уведомили Управляващия орган за предстоящата промяна, каква ще е съдбата на проекта, ще претърпи ли и какви промени, ще бъдат ли закупено оборудване, при условие, че няма да е училище.