Маргарита Доровска
Маргарита Доровска / личен архив
В Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде отбелязана 100-годишнината на едно от най-големите събития на ХХ век, случило се в Русия през октомври 1917 г. и оказало влияние на световната история за десетилетия напред, в това число и на България. Официалното название в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция. Последиците от това събитие са широко известни. За тези, които вече са забравили – установен е социалистически строй на управление, коренно различен от познатите дотогава. Държавна икономика, централизирана система, пълна или частична липса на частна собственост, налагане на монополни държавни системи.
 
След Втората световна война социализъм е наложен в страните, където е установено влиянието на Съветския съюз. България е сред тях и много наши съграждани си спомнят колко тържествено, едва ли не като наш национален празник, се честваше Великия Октомври. Крайцерът Аврора - който според тогавашната утвърдена историческа версия дава първия залп за начало на революцията, Ленин – Вожда и учителя…това са два символа останали от онзи период. Имаше и още, но не ние ще говорим за тях, а Маргарита Доровска – директор на музея Дом на хумора и сатирата в Габрово, където се канят да отбележат 100 години от Октомврийската революция. Всъщност в Дома на хумора в началото на октомври се очаква цял октомврийски десант.
 
Канят ли се в музей Дом на хумора и сатирата да правят революция през октомври?
 
Какво казват на публиката организаторите на Десанта?
 
Днес, чрез този десант, миналото ли сме сложили на прицел или съвременността? Или и двете?

 
Отговорите на тези въпроси очакваме от Маргарита Доровска, директор на музея Дом на хумора и сатирата. Интервюто с нея е днес, 28 септември, от 10:45 часа по Българското национално Дарик радио.
 
Повече за Десанта!
 
„Карикатурен десант“ в Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще представи 7 изложби, посветени на рисувания хумор. Събитието ще бъде открито на 5 октомври от 18:00 часа.
 
– 42. Национална изложба на карикатурата – гостува секция „Карикатура“ на СБХ;
 
– „100 години от Октомврийската революция“ –  изложба на клуб „Архигум“ (Украйна);
 
– „Тръмп – 9 месеца по-късно“ – тематична изложба на световни имена в карикатурата, представени от Дарил Кейгъл (САЩ);
 
– Самостоятелна изложба редакционна карикатура на Дарил Кейгъл (САЩ);
 
– „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939–1953 г.“ – визуално изследване на Антон Стайков;
 
– „Стършел“ и приятели“ – историята на вестника и неговите автори;
 
– „С (без) думи“ – самостоятелна изложба на Маргарита Янчева.