/ Музей „Етър”
Благодарение на новите технологии български деца, които не живеят в родината, имат шанса да научат традициите на народа си
Второ виртуално посещение на музей „Етър” направиха децата от Първото българско училище в град Арма, Северна Ирландия.

Музей „Етър”

При първата среща с екипа на музея, която се проведе неотдавна, те имаха възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение бе организирана работилница за украса на сурвакница под ръководството на екскурзовода Елена Минковска. За преживяното от децата и преподавателите сподели директорката на училището Валентина Стефанова:

Мистичните коледарски песни, наричания и танци оживяха в музей „Етър” (СНИМКИ)

„Имахме доста отсъстващи деца, но залата не ги побираше. Много Ви благодарим за страхотната връзка днес! Всички колеги и ученици си тръгваха в края на учебния ден с думите: „Беше страхотен ден, госпожо! Благодарим Ви”.

Музей „Етър”

А аз благодаря на Вас лично и на всички прекрасни ваши колеги от ЕМО „Етъра”, без които днешния ден не бил токова вълнуващ!” В музей „Етър” използването на предимствата, които носят съвременните технологии не е нещо необичайно, въпреки страховете на хора от различни поколения, че те могат да променят същността на вече утвърдената мисия на музея да съхранява и популяризира родните традиции и обичаи.

Момчетата от „Училище за коледари” имат траен интерес към обичая, който пресъздават (СНИМКИ/ВИДЕО)

За българските деца в Северна Ирландия е по-важно какво още могат да научат за родината си, а не начина по който това ще се случи. И ако преди около 40 години конферентната връзка на Блейк с Джена от телевизионният сериал „Седморката на Блейк” изглеждаше „фантазия”, през февруари 2020-та ще се осъществи точно такава връзка с децата в Северна Ирландия, за да научат как се прави мартеница и каква е нейната символика.

Музей „Етър”

Благодарение на новите технологии български деца, които не живеят в родината, имат шанса да научат традициите на народа си. При завръщането си у нас, независимо за какъв период от време, те вече имат създаден интерес към посещение на музей „Етър” и други места, пазители на родната памет.