/ Музей „Етър”
Всичко започва с очистването. Жарава и тамян са поставени върху копралята. Станеникът я взема, издига бавно ръцете си нагоре и прикадява коледарите. Вече изчистени, те могат да пренесат силата на небето към земята, да я дарят с плодородие, за да изхрани тя хората.

Музей „Етър”

Ритуалите, които изпълняват коледарите, са мистични. Магията се усеща при всеки удар на гегите, в тежкото премерено стъпване, които приема формата на танц, в наричанията, в песните.

Музей „Етър”

Мистичните коледарски песни, наричания и танци оживяваха в две възстановки на 26 декември в музей „Етър”, където участниците в „Училище за коледари” представиха наученото.

Музей „Етър”

Станеникът Димитър Андреев е рамо до рамо със свирача на групата - Симеон Акмаджов. Без кавала коледуването няма да е истинско.

Музей „Етър”

Под звуците му, коледарите изпълняват танц с тежки и бавни стъпки, научени от хореографа Олег Цонев.

Музей „Етър”

Станеникът разказва, че не може да тръгне за една къща без свирача до себе си. Затова винаги го търси, да са заедно.

Музей „Етър”

Пресъздаването на коледуване започва пред Часовниковата кула в музей „Етър”. Станеникът Димитър Андреев очаква коледарите и ги очиства, прикадявайки ги с тамян. „За да са чисти, когато влизат в къщите на хората”, уточнява Олег Цонев.

Музей „Етър”

Той определя участниците в „Училище за коледари” - една вече традиционна инициатива на музей „Етър, като изключително отговорни и отдадени на тази традиция. За първи път работи с тях, но впечатлението му е категорично.