/ Mузей „Етър” 
На 20 декември, от 11:00 часа в музей „Етър” ще се провежда генералната репетиция на участниците в „Училище за коледари”. Групата е от нечетен брой момчета, каквато е традицията, събрани от различни учебни заведения.

Музей „Етър”

Предварителният подбор на участниците в „Училище за коледари” е извършен от специалистите на музей „Етър”. Хореографът Олег Цонев, който ги обучава в обичая коледуване, се запознава с тях на първата репетиция и остава впечатлен от желанието на момчетата да научат тази практиките от тази традиция.

Музеят и майсторите: Китай през очите на Мартин Тинчев - най-младия майстор в музей „Етър” (СНИМКИ)

Като главен художествен ръководител на читалище „Априлов-Палаузов”, още през 1992-1993 година Цонев се занимава с обичая коледува. Групите, които обучава правят възстановки в музей „Етър”, в Боженци и на други места в габровско.
 
 

 

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в Сряда, 18 декември 2019 г.


През годините Олег Цонев поддържа интереса си към българския фолклор. През 2014 г. води танцовия състав на Техническия университет, а сега е ангажиран с два клуба за автентичен фолклор - един в Дряново и един в село Жълтеш.

Музей „Етър”

„Коледарите са младежи точно на възрастта на момчетата, които обучаваме в инициативата на музей „Етър” „Училище за коледари”. На тези години започват да ергенуват, да се осъзнават като мъже”, казва Олег Цонев. Хореографът се шегува, че това е възрастта когато момчетата започват да „засукват мустак”, да се заглеждат по момичета.

Музей „Етър”

„Такива са истинските коледари. Водачът на групата, в нашия случай Димитър Андреев, е по-голям от останалите. Ето на тези традиции ги обучаваме. Участниците в училището имат интерес към темата, въпросът е да се постигне устойчивост при всеки.

Музей „Етър”

Но те търсят и допълнително информация за коледуването. В разговорите с тях усещам, че имат задълбочени знания. Не знам за другите обичаи, но за коледуването е така. Тези, които са коледували и преди имат траен интерес и това е много обнадеждаващо”, казва още Олег Цонев.