Областна комисия "Военни паметници"
Областна комисия "Военни паметници" / Дарик Добрич
Паметникът на ген. Иван Колев в Добрич ще бъде вписан в Областния регистър на военните паметници. Това реши областната комисия „Военни паметници“, която заседава днес под председателството на зам.-областния управител Сали Феим. В регистъра ще намерят място и изградените нови шест военни паметника на територията на Община Генерал Тошево.
 
В хода на дискусията бе уточнено, че след като паметникът на ген. Колев бъде завършен, неговото състояние ще бъде актуализирано в регистъра. Областната комисия ще изпрати становище до Министерството на отбраната за вписването на тези паметници и в Националния регистър на военните паметници.
 
На заседанието присъства и Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО.
 
Обсъдено бе и ново предложение от Община Генерал Тошево – изграждане на военна плоча на загиналите във войните в село Пчеларово. Проектът бе одобрен от всички членове на комисията. Като последна точка в дневния ред бе обсъдена процедурата по изграждане на нов паметник в село Козлодуйци. Историкът Радослав Симеонов сподели, че първоначалната идея е била да се изгради паметник на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, но идеята е привлякла родолюбиви българи и вече се изготвя проект за паметник на загиналите от Бдинската дивизия – общо 620 души.

Областна комисия
Дарик Добрич