С 12 509 лв. държавни средства ще се възстановяват военни паметници
С 12 509 лв. държавни средства ще се възстановяват военни паметници / община Казанкък

Правителството отпусна 12 509 лв. за изграждане и възстановяване на военни паметници в Казанлък. С част от средствата Общината ще започне проектиране на паметник на химна на „23 пехотен Шипченски полк" - „Велик е нашият войник".

По идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, преди две години бе създаден комитет, който да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на Полка. Учредители на комитета са членове на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации. През октомври, 2015 г. бе учреден и инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на химна на „23 пехотен Шипченски полк".

Правителствените средства са одобрени по приетия Национален план за отбелязване на стогодишнината от Първата световна война и участието на България в нея. По случай юбилея на едно от най-важните събития през 20-ти век за Европа Държавата заделя средства на община Казанлък и за завършването на паметника на загиналите във войните в село Хаджидимитрово. С отпуснатите средства ще бъдат възстановени паметници на героите в още шест села в община Казанлък: на загиналите за Родината в с. Овощник, на убитите и починалите през войните в с. Ръжена, на загиналите във войните в с. Черганово, на падналите герои за България и на назидания на поколенията в с. Средногорово, на загиналите за свободата на Родината от с. Дунавци, както и на мемориала с паметни плочи на загиналите във войните в с. Енина.

Общият размер на допълнителните разходи по бюджетите на министерства и трансфери към висши училища и общини, която Министерски съвет гласува е 380 000 лв., предвидени за целта в централния бюджет за годината. Акцент в честванията по случай 100 години от Първата световна война се поставя на събитията, свързани с освобождението на Южна и Северна Добруджа - Тутраканската и Добричка епопеи, както и на битката при Каймакчалан.