Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев
Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев / Дарик Добрич
Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев
89203
Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев
  • Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев

Областната комисия „Военни паметници" даде положително становище за съгласуване на новия проект за паметник на ген. Иван Колев в Добрич. Заседанието се проведе при отворени врати и огромен интерес. На него присъства и основният дарител на средства за монумента - народният представител Валери Симеонов.

Документите за новия проект за паметника са внесени за одобрение в Областната комисия преди седмица. Както Дарик съобщи изграждането реално вече започна, към момента е готов постаментът за конната фигура на генерала. На заседанието стана ясно, че е започнало и леенето на бронзовата част. Автор и изпълнител е Александър Хайтов - „Студио Гурков". Очаква се целият комплекс в памет на ген. Колев и загиналите в Добричката епопея 1916 г. да е готов за честванията на 100 години от събитието - 7 септември т.г. В него освен конната фигура с височина заедно с постамента 5 метра, ще има 20 паметни плочи с имената на загиналите в битката за Добрич 1 053-ма души.

Монументът ще струва около 150 000 лева, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. 40% са съфинансиране от бюджета на Добрич и дарения, постъпили в Сдружението, останалите са предоставени от Валери Симеонов, който посочи, че това са лични, а не партийни средства. Освен тези финанси, паметникът е подпомогнат и с 3.5 тона гилзи от Министерството на отбраната, превозени за тяхна сметка до леярната в село Требич.

На заседанието бе припомнено, че до изграждането на паметника се стига след 10 години събиране на средства от специално създаденото Сдружение с председател кмета на Добрич и членове - историци и общественици. До момента са генерирани само 35 000 лева. От Управителния съвет посочиха, че няколко обстоятелства са наложили избора на този проект - ниската цена, обещанието на авторите да бъде готов до 7 септември т.г., както и неговата визия, която е по-добра от предишния одобрен модел - на проф. Крум Дамянов. Бе посочено, че гипсовият модел на Дамянов, който бе заплатен с около 170 000 лева общински средства, е бил изоставен в леярната в Требич, като вече е негоден за ползване. От Сдружението смятат да го предложат на всеки, който реши да инвестира в изграждането му на друго място.

Според членове на Управителния съвет Добрич заслужава най-после своя паметник на ген. Иван Колев и е крайно време да се изпълни дълга по изграждането му, защото за първи път е подета такава инициатива още през 1918 г. в Тулча. Имаше реална опасност отново да имаме неуспешен опит за вдигането на монумент на героя от Добричката епопея, посочиха от Сдружението. Според Костадин Костадинов, новата скулптура ще се превърне в един от символите на Добрич, наред с другите конни паметници, които вече съществуват.

Проектът за паметник на ген. Иван Колев ще бъде даден за съгласуване и в Министерството на отбраната. Не се предвижда той да се гледа в Експертния съвет към Министерството на културата, каза Валери Симеонов. (Чуйте го с подробности в аудиото)