В Мангалия откриват център за развитие на туризма между Румъния и България
В Мангалия откриват център за развитие на туризма между Румъния и България / netinfo

Център за развитие на трансграничния туризъм Румъния-България ще бъде открит днес в румънския черноморски курорт Мангалия в рамките на официалното откриване на новия летен сезон, предаде агенция Ромпрес, цитирана от investor.bg.

В центъра са инвестирани 150 хил. евро, част от които са отпуснати по европейски програми, съобщи румънският държавен секретар по туризма Лучия Морариу.

Освен този център, в рамките на официалната церемония по стартирането на новия сезон, ще бъде открито и новото туристическо пристанище Мангалия, което е инвестиция на стойност над четири милиона евро, съобщи Морариу.

В официалното откриване на сезона ще участва и министърът на малките и средните предприятия, търговията, туризма и свободните професии Овидиу Силаги.

Кметът на Мангалия Занфир Йоргуш ще представи проектите в сферата на туризма, съфинансирани по европейски програми с над 8,6 млн. евро, които са вече в напреднал стадий на изпълнение. Други проекти на стойност 12 млн. евро ще кандидатстват тази година за европейско финансиране.

Както вече Дарик съобщи на граничен пункт Дуранкулак бе открит туристически офис на „Албена тур”. Целта е румънските гости да бъдат обслужвани още на границата. Освен хотелски резервации офисът предлага и туристически пътувания с историческа, развлекателна и културна насоченост. Ще се предлагат турове  до Балчик, Варна, Велико Търново, а през юни за розобера туристите ще могат да пътуват и до Казанлък.