Трофей-рекордьор от Тервелско показаха в изложба
Трофей-рекордьор от Тервелско показаха в изложба / netinfo
Трофей от елен лопатар, отстрелян на територията на Държавно ловно стопанство - Тервел, бе сред най-атрактивните експонати на Международната изложба „Природа, лов, риболов”, която се проведе в Пловдив.

Уникалният трофей с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг отскоро държи националния рекорд за трофеи от този вид дивеч. Еленът беше отстрелян на 16 октомври 2016 г., от германския ловец Вернер Аустерман, по време на организиран ловен туризъм на територията на ДЛС - Тервел, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Трофеят от ловното стопанство в Тервел счупи 33-годишен рекорд, като изпревари досегашния фаворит с оценка от 207,59 точки по системата на CIC и тегло 3,990 кг.  Първото място в националната класация доскоро заемаше трофей от елен лопатар, отстрелян от Тодор Живков през 1984 г. в стопанство „Воден“.
След изложението в Пловдив новият рекордьор ще бъде изпратен на собственика му. Вече е направено копие на трофея, което ще бъде експонирано в ДЛС - Тервел.

Щандът на Министерството на земеделието и храните, на който се представи и СИДП, привлече огромен интерес на Международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив.  Любителите на лова се възползваха от събитието, за да се запознаят с възможностите за ловен туризъм в страната. Експерти от предприятията информираха посетителите с условията за лов, пътуване и престой във всяко едно от стопанствата.