Трофей от елен лопатар, отстрелян в Тервелско, е кандидат за нов национален рекорд
Трофей от елен лопатар, отстрелян в Тервелско, е кандидат за нов национален рекорд / СИДП

Уникален трофей от елен лопатар с предварителна оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е кандидат за приза в националната ни класация за трофеи от този вид дивеч. 11-годишният екземпляр е отстрелян на 15 октомври от германския ловец Вернер Аустрман. Сполуката го споходила при организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“.

Трофеят е резултат от дългогодишните усилия на ловните специалисти в стопанството към Североизточно държавно предприятие.

Съгласно нормативната уредба предварителната оценка на трофея се прави няколко дни след обработката му, а окончателната - три месеца от отстрела на животното. Националната оценителна комисия е органът, който ще се произнесе дали трофеят покрива критериите за национален рекорд.

Според статистиката сегашният национален рекордьор е с оценка от 207.59 т. по CIC и тегло от 3.990 кг. Отстрелян е през далечната 1984 г. в небезизвестното тогавашно представително ловно стопанство „Воден“. Ловното стопанство в Тервел също присъства в челната десятка с два трофея от елен лопатар. Те заемат съответно шеста и седма позиция. Оценени са с 200,72 т. по CIC и 200,49 т. по CIC, като първият е отстрелян през 1972 г., а вторият - през 1981 г.

„Уникалният за страната ни трофей от елен лопатар, отстрелян през миналия месец в ДЛС „Тервел”, безспорно ще заеме почетно място в колекцията на германския ловец.
За Североизточно държавно предприятие и в частност за стопанството обаче това е добър знак за развитието на ловния ни туризъм. Сегашната заявка за национален рекорд идва след 32-годишна пауза, но към момента девет от първите десет трофея са отстреляни именно в североизточната част на страната. Това отрежда на региона важна роля за трофеен лов на елен лопатар у нас”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

„Популацията на вида в стопанството е стабилна и с добри показатели. Това означава, че усилията, които влагаме, и инвестиции, които правим, са ефективни. Имаме всички основания да очакваме, че в близко бъдеще ще има и други трофеи с отлични качества”, заяви инж. Цветелин Миланов, директор на ДЛС „Тервел”.