Елен-лопатар предизвика катастрофа на булевард в Русе
Елен-лопатар предизвика катастрофа на булевард в Русе / БГНЕС, архив

Елен-лопатар е предизвикал катастрофа на бул."България" в Русе. Животното е изскочило снощи на международното шосе, прескачайки мантинелата, и е загинало. Пострадали хора при инцидента няма.

Предполага се, че еленът е същият, който от три месеца се забелязва периодично по русенските улици. Първите сигнали са подадени в края на октомври.

Вчера в социалните мрежи много русенци споделиха, че са го видели на един от булевардите в града в късния следобед. Животното е било видимо дезориентирано, тичало е по локалното платно и се е изгубило между жилищните блокове.

Хората са подали сигнал на тел.112, но междувременно еленът е стигнал до международното шосе, където е бил ударен. Тялото му е прибрано от специалистите от Регионалната дирекция по горите в Русе.

Според главния експерт Розали Коев на свобода най-близко до Русе този вид елен се среща в Беленска гора, където има десетина бройки. Другите животни, които са наблизо, са в Държавно ловно стопанство „Воден", но тъй като това е заградена територия, няма как еленът да е избягал от там.

Предполага се, че животното е гледано някъде наблизо в частен зоокът, откъдето е избягало. Тъй като има уседнал начин на живот и не прави големи преходи, се върти в близост до територията, откъдето е излязло. Най-вероятно движението му в различни части на града е било провокирано от бездомните кучета, които са го подплашили.

Източник: БГНЕС