Протест на ловци срещу забраната за лов на диви свине
Протест на ловци срещу забраната за лов на диви свине / netinfo
Около 150 ловци от Силистра и Тутракан блокираха за кратко една от главните улици в града в знак на протест срещу решението на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за забрана на груповия лов с кучета на диви свине в пограничните с Румъния райони. В разпространено по време на протеста становище, се казва, че забраната за групов лов на дива свиня ще стане причина за „свръхзапас” в пограничните райони и няма да бъде постигната целта за намаляване на популацията като основа за превенция на африканска чума по свинете. „Забраната на групов лов без кучета е немислима в района поради мозаечното разпределение на горските площи“, се казва в становището.

Ловците, чийто сезон за отстрел на диви прасета започва тази седмица, поискаха оставката на министъра заради непопулярните мерки, оправдавани с превенцията на африканската чума по свинете. Според протестиращите, в региона няма данни за опасната болест. Много от тях определиха забраната като дискриминация на ловците от тази част на страната, спрямо колегите им от другите региони.

Според инициаторите на протеста, популацията на диви свине през този период ще се концентрира в тесен участък около Дунав, което ще доведе до нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове. Посочва се, че в нито една от отстреляните 12 диви свине в граничния район с Румъния няма положителна проба за африканска чума по свинете, а по оградата по границата с Румъния от Силистра до Добричка област няма следи от преминаващи диви свине.

Ловците очакват отговор на своите искания до четвъртък и предупреждават, че ако не бъде получен, ще предприемат по-мащабни протестни действия. В Силистренско регистрираните ловци на Ловно-рибарското дружество са 1 150 души, които са членове на 32 дружинки.