/ Галина Георгиева
Предложение за ограничаване на груповия лов на диви прасета ще внесе утре на заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Това обяви той в Силистра след провелото се разширено заседание на координационния съвет за ограничаване на разпространението у нас на болестта „африканска чума по свинете“.

Изграждат телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете

Предложението идва ден след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за лова и дивеча, регламентиращи груповия отстрел като мярка за ограничаване на заболяването, на което са регистрирани над 300 огнища в съседна Румъния.

Порожанов уточни, че ще се прилага подборен отстрел на диви прасета с цел популацията в региона да бъде унищожена на 70%. Срещу груповия лов се обявиха ловци в страната и в Силистра, както и експерти, а политици призоваха президентът да наложи вето на закона.

Берачи на трюфели от няколко области протестираха в Русе

Порожанов съобщи също, че започва строителството на оградата по границата между България и Румъния /от Дуранкулак до Силистра/. Тя ще бъде четири редова бодлива тел.

По думите на министъра, тя ще е по-безопасна за хората и другите животни, а и много по-евтина, тъй като стойността на 1 линеен метър е 0.15 лв. Оградата ще се строи на три части и е възложена като контрол на три регионални горски дирекции, които от своя страна ще възложат изпълнението на фирми. Очаква се съоръжението да е готово до 10 дни.

Министърът даде висока оценка на изпълнението от страна на институциите в Силистренско на превантивните мерки срещу африканската чума по свинете. Прилага се дезинфекция на МПС, които влизат в страната от Румъния на ГКПП Силистра и ГКПП "Кайнарджа".

По предложение на голям свиневъден комплекс в Силистренско, Министерството на земеделието е осигурило 1 500 лева за модерна техника за дейността, с която освен гумите на автомобилите се обработват ремаркетата и каросериите. Техниката ще бъде на разположение на ГКПП Силистра и ще бъде монтирана от собствениците на фермата.

Вдигаме ограда с Румъния заради опасност от нов вид чума

На посещение днес в Силистра бе и директорът на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев, който се срещна със собственици на свиневъдни комплекси, с които обсъди мерките, които се предприемат във връзка с биосигурността.

Той увери, че от вчера единствената специализирана лаборатория в страната за изследвания на пробите от животните, вече е с утроен капацитет и няма да има затруднения при обработката на проби при отстрел на диви прасета. Д-р Дамян Илиев призова хората да подават сигнали при всеки случай на открито мъртво животно в стопанство или в природата.