Румен Порожанов
Румен Порожанов / darikradio.bg
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще участва в създаването на областни координационни щабове в Силистра и Добрич. Щабовете ще контролират мерките за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете, съобщават от пресцентъра на земеделското министерство.
Началото на заседанието на новосформирания областен координационен щаб в Силистра е насрочено за 10.00 часа, а в Добрич – в 15.00 часа.

Множество превантивни мерки предприема държавата за недопускане на заболяването африканска чума по свинете. На граничните пунктове с Румъния има монтирани информационни табели от двете страни, полицията извършва оглед на личния багаж на преминаващите през контролно-пропускателните пунктове.
Сред разпоредените превантивни мерки е стартиралото изграждане на ограда през сухопътната граница на България с Румъния, която ще бъде с дължина 133 000 линейни метра.
 
От Изпълнителната агенция по горите информират, че 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня са раздадени на стопанисващите дивеча в страната. Пробите се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от БАБХ. Тези изследвания са задължителни и отговорността е  на ловците. С в3земането на проби се цели навременно да бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби. 

На територията на област Добрич ветеринарните лекари проведоха срещи с ловните дружинки, на които бяха разяснени симптомите на заболяването, както и как да се извършва вземането на проби и къде да се изхвърлят отпадъците при отстрел на диво животно, за да не се стига до разпространение на болестта.

Властите апелират при установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.