Предстои обществено обсъждане на добива на природен газ край Рогозина
Предстои обществено обсъждане на добива на природен газ край Рогозина / БГНЕС, архив

РИОСВ-Варна дава положителна оценка на качеството на доклада за ОВОС (оценка за въздействието на околната среда) на инвестиционното предложение за проучване и добив на природен газ от находище „Спасово” в блок „Добрич”, което включва четири участъка - „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”.

Писмото от РИОСВ е получено на 11 август в община Генерал Тошево, съобщиха оттам. То е адресирано до кмета Валентин Димитров и до 18 кметове и кметски наместници на села, разположени на територията на общината.

Положителна оценка е издадена и по отношение качеството на доклада за оценка на степента на въздействие /ОСВ/ върху екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Протестиращи в Добрич се включиха в Световния ден за борба с фракинга

Оттук насетне фирмата, внесла инвестиционно предложение, трябва да отправи официално искане до община Генерал Тошево и съвместно да организира обществено обсъждане на докладите със засегнатите страни, в случая – жителите на 18-те села.

Общественото обсъждане ще бъде насрочено, след като искането бъде депозирано в общината.

В с. Къпиново ще се проучва за шистов газ

Във връзка с това Община Генерал Тошево декларира, че ще води политика, съобразена с обществения интерес, в синхрон с местното и националното законодателство.

„Няма да се допусне нарушаване на екологичното равновесие в региона (замърсяване на почви, въздух и водоизточници, неблагоприятно въздействие върху флората и фауната),  и застрашаване на основния поминък в Добруджа – земеделието.

Общината ще настоява за пълна прозрачност както от страна на държавата чрез отговорните ведомства (Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката ), така и от страна на фирмата – инвеститор. Гражданите ще бъдат информирани за хода на дейностите на нейна територия, с цел да се предотвратят опитите за  преекспониране на случващото се в блок „Добрич” и извличането на партийни, икономически или други дивиденти от това”, се казва в декларацията.

Министерство на икономиката: В Рогозина се проучва за конвенционален, а не за шистов газ

Проучванията в община Генерал Тошево за добив на природен газ започнаха преди 6 години. Те се извършват от „Геоинформсервиз“ – унгарска компания, с подизпълнител на Русгеоком БГ. Русгеоком БГ АД има договор за търсене и проучване за нефт и газ, сключен през февруари 2004 г. от Министерството на околната среда и водите.

Не липсваха спекулации, че в района се прави проучване за добив на шистов газ. През 2011 година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след извършена проверка декларира, че в село Рогозина се търси конвенционален, а не шистов газ.