В с. Къпиново ще се проучва за шистов газ
В с. Къпиново ще се проучва за шистов газ / община Генерал Тошево

В с. Къпиново ще се проучва за шистов газ, пише в сайта на община Генерал Тошево. Решение №427 от 16 юни 2011година на Министерски съвет на Република България разрешава на компанията "Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън", която е специализирана в добива на шистов газ, да търси и проучва за нефт и пророден газ в площта на "Блок 1 Нови пазар". Този блок обхваща областите Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна и в него влиза и община Генерал Тошево, или по-точно землището на с.Къпиново.

Срокът на разрешението е за 5 години, с право на продължения. Според документа министърът на икономиката, енергетиката и туризма се оправомощава да сключи договор с компанията в едномесечен срок, след обнародване на решението в Държавен вестник.

В решението на МС се казва още, че се допуска предварителното му изпълнение, като се приема, че отлагането му би довело до блокиране на проучването и добива на природен газ, което е в разрез на националните приоритети и стремежа към енергийна независимост на България.

"В село Рогозина се извършват проучвателни сондажи не за шистов газ, а за обикновен такъв", информира сайтът на общината през месец ноември. Кметството излезе с това съобщение поради зачестилите питания, както от регионални, така и от национални медии, относно сондажните дейности в землището на Рогозина. Фирмата инвеститор е „Русгеоком" АД.

От общинската управа заявиха ще продължат да следят отблизо случващото се в село Рогозина и своевременно да уведомяват гражданите, с цел да не се внася паника.