Протестиращи в Добрич се включиха в Световния ден за борба с фракинга
Протестиращи в Добрич се включиха в Световния ден за борба с фракинга / снимки: Dariknews.bg, Добрич

Добрич се включи в протест под наслов „Народите срещу франкинга и корпорациите”, който се проведе пред храм „Сети Георги”. Гражданският протест е международен и се организира днес, защото на 11 октомври се отбелязва Международният ден за борба с хидравличния разрив, заяви от импровизираната трибуна Синтия Недялкова от Гражданска инициатива за борба с фракинга.

„Днес в цяла Европа и в САЩ народите въстават срещу тази пагубна за природата технология. Американците въстават срещу това, което става при тях, защото те вече са потърпевши, а европейците срещу това, което не искат да им се случи”, посочи Недялкова.

Тя подчерта, че Добруджа е заплашена от използването на неконвенционални методи на проучване - фракинг и въглищна газификация, при които се прокарват сондажи на голяма дълбочина през подземните води на Добруджа. По думите й има опасност водата да изчезне в образуваните при използването на методите пукнатини или да бъде отровена. Посегателствата в региона са на две места - в Рогозина от фирма „Русгеоком” и във Вранино от „Парк плейс енерджи”, каза Недялкова. „Във Вранино става дума за експериментален проект, който ще се прави в разградения двор България и никъде другаде”, подчерта екоактивистката.

„Никой не трябва да се примирява с това и никой не трябва да подминава проблема. Призовавам всички институции да се вземат в ръце, да не приемат подкупи, а да мислят за народа си и да не дават така лесно разрешителни”, заяви още тя. По думите й сега малките хора са изправени срещу големите пари и  за да се чуе гласът им трябва да са много.

„Отделих време да се запозная подробно с методите за  добив на шистов газ и въглищната газификация и съм твърдо убедена, че те са вредни за природата и хората в този край”, заяви друга протестираща - Мариана Дражева като подчерта, че семейството й живее в Добруджа повече от 100 години. Ние не сме опитни зайчета, искаме да живеем в чиста природа, нека всички се вдигнат на крак и да си запазим чиста държавата, за нас е най-опасно замърсяването на водата, ако тя се унищожи тук ще стане пустинен район и ще трябва да се изселваме, казаха още протестиращите добричлии.

Протестиращи в Добрич се включиха в Световния ден за борба с фракинга
netinfo

Те се обявиха и срещу подготвяното споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, което ще уеднакви регулативните стандарти в страните от ЕС с тези в САЩ.

Уеднаквяването на регулациите означава, че ще паднат бариерите пред ГМО-продуктите и културите, ще навлязат неоникотиноиди, които унищожават пчелите, ще падне забраната за обработване на пилета с белина, както и забраната за съдържание на хормона на растежа във вносното говеждо месо, посочиха протестиращите. Те смятат, че европейските правителства трябва да чуят своите граждани и да не подписват подготвяното споразумение.

На протеста бяха издигнати плакати „Стоп на фракинга”, „Мафията убива България” и „Хората срещу властта на корпорациите”.

Протестиращи в Добрич се включиха в Световния ден за борба с фракинга
netinfo