Работи се по пътя Силистра - Добрич
Работи се по пътя Силистра - Добрич / DarikNews.bg, архив

С изключение на пътя Тутракан – Русе, по който е възможно пътуване с микробуси и автобуси, както и евентуално с леки превозни средства, но при забрана за тежки автомобили, останалите пътища в област Силистра все още са затворени по справка в ОПУ Силистра към 12,30 ч., съобщават от областната администрация в Силистра.

Усилно се работи на 4 места в отсечката Силистра – Тутракан (при хан „Дълбока“, в Коларово, както и при разклоните за Ситово и Главиница), за да бъде пуснат пътят до часове.

Сложна е ситуацията по направление Силистра – Шумен, тъй като има проблеми с няколко метрови преспи при разклоните за Бабук и Цар Асен. Прави се възможното да бъде пуснат пътят Дулово – Исперих, макар че е проблемен участъкът Овен – Окорш, където се чака разширяване на пътя – засега е възможно преминаване единствено на екипите на електроразпределение.

Най-трудно се очаква да стане пускането на пътя Силистра – Добрич, където има проблеми и от двете страни – както откъм Силистра, така и откъм Добрич. Край обходния път и около Регионалното депо за твърди битови отпадъци е най-голямото снегонавяване. Възможно е ползване от леки автомобили на обхода през Богорово и т.нар. кариери.

По отношение на електроснабдяването най-добра е ситуацията в община Тутракан, където единственият проблем е със скъсан електроповод, поради което ток няма в Преславци. В Община Алфатар във всички села липсват ток и вода. Подобна е ситуацията в община Дулово (Поройно, Чернолик, Вокил, Окорш, Овен, Руйно, Орешене, Боил, Долец и др.), в община Силистра (Проф. Иширково, Брадвари, Йорданово и др.), в община Главиница (Стефан Караджа, Падина, Малък Преславец), в община Ситово (Добротица, Слатина, Искра, Попина, Гарван и др.). Поради липса на връзка и с телефонните оператори няма информация за община Кайнарджа, но натам е тръгнал екип на електроразпределителната фирма.

През нощта са решавани няколко случая със закъсали по пътищата, както и с хора, попаднали в беда. Помогнато е на родилки от Паисиево и от  Средище, а болна жена от Брадвари е превозена до Дулово. От района на Средище са извозени заедно с деца общо 8 души, чиито джипове са останали в снега. Отделно 8 души са настанени в къща за гости в село Добротица, отделно пасажерите на две коли от работещи в Белгия, тръгнали да се прибират.

 

Влакът от София за Силистра снощи е стигнал само до Русе, като пътниците са подслонени. Осигурени са им храна и напитки, подобно на чакащи пътници от други направления и на гара Самуил. На 6 януари от Силистра за столицата влак не е тръгнал.