Областна администрация Добрич
Областна администрация Добрич / netinfo
В Областна управа в 13.00 ч. ще се проведе дългоочакваната среща на ръководството на Асоциацията по ВиК, Съвета на директорите на "ВиК" АД - Добрич, кметове и представители на общините от областта и граждани. Очаква се на нея да присъства и зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

До срещата се стигна заради активното гражданско участие в срещи с ръководството на ВиК и два протеста срещу вдигането на цената на водата в Добричко, провели се на 14 и 21 януари т.г. 

Втори протест за водата тази неделя
 
Предложената нова цена на водата е разписана в бизнес-плана на ВиК-Добрич, който е депозиран в КЕВР, но все още не е одобрен. От дружеството посочват, че подготовката за изготвянето на плана за развитие на дейността на фирмата като ВиК оператор за периода 2017-2021 г., е започнала през 2016 г. До момента документът е връщан за корекции пет пъти. Последният е изпратен в КЕВР през ноември 2017 г. Очакваше се комисията да излезе с решение за окончателните пределни цени на 7 февруари т.г., но до момента няма такова.

През 2012 година цената на кубик вода с ДДС е била 2.84 лева / вкл. доставка на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води/. През 2016 година цената е била 2.96 лв, а от 1 март 2018 г. се планира тя да стане 3.28 лв.

Срещата на всички заинтересовани страни е предложена от ВиК - Добрич с цел преразглеждане на така предложените пределни цени.

В изявление преди дни, зам.-министър Малина Крумова подкрепи ръководството на добричкото водно дружество, с мотива, че проблемите се трупат от години и не може да се хвърля вината върху сегашните управляващи. Тя подчерта, че за последното 9-месечие има положителен финансов резултат, което не се е случвало отдавна. Дълговете възлизат на 32 млн.лева. Стратегията на МРРБ е постепенно да се оздравява ВиК - Добрич, като най-напред се намалят загубите, а след това се търсят варианти за разсрочване на задължения.

МРРБ: Некоректно е вината за тежкото състояние на ВиК-Добрич да се хвърля на сегашното му ръководство

Освен това е входирано искане при Президента на Република за опрощаване на дългове на ВиК - Добрич към редица институции. Това искане получи положителна подкрепа от Общински съвет Добрич, каквото бе изискването на президентската институция.