Карта на водните изкопи
Карта на водните изкопи / Дарик Добрич
За втора поредна неделя десетки добричлии се събраха на протест срещу вдигането на цената на водата. Гражданите отново настояха за оставка на управителя на ВиК-Добрич АД инж. Тодор Гикински и на борда на водното дружество. Третото искане на протестиращите е бизнес планът на ВиК да бъде обсъден публично, с участието на жителите на Добрич. Широката дискусия ще има за цел да се изложат проблемите с водата в Добричко през годините и да се начертае план за решаването им.

Добричлии се обявиха твърдо против поскъпването на водата в региона

Цената на водата в момента в Добрич е 2.96 лв. за кубик. Бизнес планът на ВиК предвижда повишение с 11%, или цена от 3.28 лв.

От инициативната група - организатор на протестите, съобщиха, че изготвят интерактивна карта на добричките улици, разкопани и невъзстановени след ВиК-аварии. Идеята се родила, след като един от членовете на групата – Йордан Йорданов, спукал преди няколко дни гума в такъв изкоп. Само за 4 часа във фейсбук граждани посочили над 50 улици, а в момента броят им е над 80.

„Само на една улица – ул. „Александър Стамболийски“, в рамките на 300 метра, са изброени 7 дупки“, каза Йорданов.

Канят КЕВР в Добрич, за да може регулаторът да обсъди проблема с водата на място

Картата ще бъде предоставена на ВиК и на други институции.

Пред протестиращите бе прочетено писмо от жителите на Вършец и Мездра, изпратено в знак на подкрепа и съпричастност с гражданите на Добрич в стремежа им за разрешаване на водните проблеми.

От областна управа протестиращите се отправиха на шествие през центъра до „Стара къща“. Планираното блокиране на движението на автомобили в района не се състоя.

Преразглеждат планираната цена на водата на среща при областния управител

вода протест Добрич
Дарик Добрич

вода протест Добрич
Дарик Добрич

вода протест Добрич
Дарик Добрич

вода протест Добрич
Дарик Добрич