Валежи от дъжд и сняг, поледици и виелици
Валежи от дъжд и сняг, поледици и виелици / Sofia Photo Agency, архив
През почивните дни се очаква влошаване на времето и силни ветрове в Западна и Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

В 17 области в страната е обявен жълт код за опасно време - силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. При тази тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на за обширни области със сняг и/или лед на пътя.
Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала Зимата се завръща с пълна сила уикенда - къде и докога ще вали сняг?

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от АПИ.

Температурите през февруари: от минус 14 до 22 градуса

От МВР също направиха препоръки във връзка с влошаването на времето. Оттам съветват да не тръгваме на път при обилен снеговалеж и навявания. Ако все пак няма как да го отложим, да подготвим автомобила си, да имаме достатъчно гориво, въже, фенерче и топли дрехи. Друга препоръка е да се кара по първокласни пътища, защото те се почистват с предимство.

От АПИ отбелязват, че Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. В готовност за поддържане на републиканските пътища са около 3000 машини.