/ Дарик Добрич
От Националния институт по хидрология и метеорология предупреждават за влошаване на времето и очаквани обилни валежи в Добричка област, Обявен е оранжев код за всички общини в областта. Според прогнозата на НИМХ-БАН и Метеорологичния център на ВВС-МО, на 7 и 8 октомври се очаква влошаване на времето, придружено със значителни валежи от дъжд и усилване на вятъра, поради което е обявен и оранжев код.

Според прогнозата, над цялата страна ще бъде облачно и с повсеместни валежи, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевична дейност. Ще духа умерен вятър от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° на места в Западна България, до 16-18° в югоизточните райони. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 600-700 метра, дъждът ще преминава в сняг.

На 7 октомври е обявен втора степен (оранжев код) за значителни валежи (35-65 л/кв.м.) в областите: Добрич, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част е в сила първа степен (жълт код – 25-35 л/кв.м.) за значителни валежи.

От Пожарната напомнят правила, които трябва да спазваме в случай на наводнение:
При възникване на опасност за /или наводнение,  незабавно позвънете на тел. 112. Съобщете: вашето име; отчетливо и ясно кажете какъв е проблемът (наводнение, залети площи и др.), има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адреса (град, населено място, квартал, улица, №, близка пряка) и не затваряйте телефона преди оператора. При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място и на намиращи се в близост хора. Уведомете вашите близки, съседи и колеги за опасността.

КОГАТО СЕ НАМИРАТЕ В ДОМА СИ - Изключете газта и електричеството. Поставете на възможно най-високото място, всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали. Вземете „Чантата за оцеляване”, Задължително вземате личните си документи, ценни вещи, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за собственост; Напуснете по най-бързия начин дома си. При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или покрива. За положението си съобщете на тел. 112 или известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи  поддържайте връзка с тях. При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

КОГАТО СТЕ НАВЪН - Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.
    Не заставайте под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе. Не правете опити за пресичане пресичайте бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода. Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото. Не пийте вода от наводнени водоизточници.

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ - При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата. Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения. Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки. Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито. Не разрушавайте/непробиваите дигите на реките с цел водовземане за напояване или друга дейност.
Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или в областната администрация.