Работилничката е в Дом-паметник "Йордан Йовков"
Работилничката е в Дом-паметник "Йордан Йовков" / Дарик Добрич
Интерактивен студентски семинар, посветен на Първата световна война, ще се състои на 3 октомври в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич. Той е част от проекта на Регионалния исторически музей за изграждане на мрежа за презентиране на културното наследство на Дунавския регион. Събитието започва в 9.00 часа и продължава до 19:00 часа. Ще се включат представители на Висшето училище по мениджмънт и Педагогическия колеж към Шуменския университет. Целта е младите хора да размишляват за мира и войната, за бъдещето на наследеното от епохата. Форумът е отворен не само за ученици и младежи, а за всички, заинтригувани от темата, подчертаха от музея.
 
Осем ерудирани специалисти ще четат лекции на конференцията. Сред тях ще има за отвлечените добруджанци, недвижимото културно наследство и др. Лектори ще бъдат Красен Русев, доц. д-р Благовест Няголов, проф. Вера Бонева, Владимир Петров от НИНКН, гост от Сърбия – Джордже Стошич и други.
 
Изненада за публиката на семинара ще бъде театрално представление, планирано за финал на проявата. По покана на екипа на музея, трупата „Артисти със сребро в косите“ ще покаже от 18.00 часа спектакъла „Пролетна измама“ с режисьор Никола Петков. В диалозите са адаптирани откъси от разкази на Йордан Йовков. Писателят е започнал творческия си път като автор на военни разкази. В трупата влизат звездите от българската сцена Емилия Радева, Гинка Станчева, Корнелия Петкова, Красимира Казанджиева, Иван Несторов, Любомир Бъчваров, Антон Антонов и др. Входът за представлението е свободен.