Историческият музей в Добрич и този в Констанца - с общ проект
Историческият музей в Добрич и този в Констанца - с общ проект / Дарик Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич и Музеят за национална история и археология в Констанца са включени в проект за културен туризъм „Истър Понтика" по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Това съобщава водещият партньор по проекта - сдружение Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА. 

В двата музея ще бъде създадена модерна интерактивна система за представяне на културно-историческото наследство, като целта е двата музея да се превърнат в атрактивно място за туристи и посетители. 

Една от най-силните страни на трансграничния район за превръщането му в търсена дестинация за културен туризъм е фактът, че на негова територия са открити най-старите градежи на селища в континентална Европа, датиращи отпреди 7 500 години, отбелязват от ЕВРИКА. 

По проекта ще бъде изготвен 3D модел, който ще представи първата каменна архитектура в континентална Европа, тогавашните бит, обичаи и вярвания. 3D моделът, чрез звук и картина, ще "пренесе" и "оживи" пред музейната публика уникални археологически паметници на Добруджа, посетителят ще може да се „разхожда" из тях и да ги разгледа „отвътре". 3D моделът ще се демонстрираи в музея в Констанца. 

Освен това в двата културни института ще бъдат монтирани информационни терминали „тъч скрийн". Те ще съдържат информация за всички по-важни експонати и ще бъдат атрактивно допълнение към музейните експозиции. 

Друг  елемент на модернизиране на системата за презентация са безжичните слушалки,  с които посетителите ще могат самостоятелно да разглеждат музейните експозиции и да слушат екскурзоводската беседа на родния си език. Беседата ще бъде предоставена на български, румънски, руски, английски, немски и френски език. 

Проектът е с продължителност 18 месеца и е на обща стойност 441 398,31 евро, като 84,82% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, 14% е националното съфинансиране на Румъния и България и 2,18% от средствата са личен принос на партньорите по проекта.