Добрич е домакин на Национална ученическа конференция, посветена на Крайовския договор и Втората световна война
Добрич е домакин на Национална ученическа конференция, посветена на Крайовския договор и Втората световна война / Дарик Добрич

Добрич е домакин на Национална ученическа конференция с конкурс „75 години от Крайовския договор и 70 години от края на Втората световна война“.

Официалното откриване е тази вечер от 18.00 часа във Висшето училище по мениджмънт. Участие във форума са заявили 73-ма ученици и 33-ма учители от 28 училища в страната. Организатори на двудневното събитие са Регионален инспекторат по образованието, Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” – Добрич и Висше училище по мениджмънт, с партньорството на  Регионален исторически музей и община Добрич. Ученическите доклади, есета, презентации ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав са проф. д-р Антонина Кузманова, Радостина Николова – Главен експерт по История и цивилизация към МОН, проф.д-р Димитрина Каменова, представители на РИО на МОН, преподаватели по история от ХГ – Добрич, специалисти по компютърни технологии. Наградени ще бъдат общо 24 ученици.

Директорът на Хуманитарната гимназия в Добрич Тодор Георгиев определи значимостта на конференцията по следния начин:

„Дано от нашия град и от малката ни държава световните лидери, особено в тази бежанска криза, да чуят посланията на децата – да търсим мир и мирно решаване на проблемите, добруване, образование, развитие, добри взаимоотношения в семейството. Втората цел е образователна. За мен това е начинът, по който трябва да се възприема по-вълнуващо и по-запомнящо се учебен материал, а именно чрез преживяване – за по-малките през сърцето, за по-големите – през ума. Работата по проектите, свързани с темата на конференцията показва как едно голямо историческо събитие може да се отразява не във факти и цифри, а в семейни истории, рисунка, есе и да остане за цял живот”.