/ iStock/Getty Images
Въвеждат 200 кв. км. инфектирана зона
200 кв. км инфектирана зона е определена около добричкото село Дончево със заповед на Българска агенция по безопасност на храните. Причината е положителна проба за заболяването на диво прасе, отстреляно от местната ловна дружинка.

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в Търговищко

Зоната включва 3 подзони, като най-строги са мерките в подзона А, която е маркирана и ограничена, обясни на днешното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Анелия Андонова - директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Добрич. Ловът в подзона А е забранен.

Нови случаи на Африканска чума в Благоевградско

В нея може да се извършва само претърсване от служители на Ловно и Горско стопанство, без кучета. Зоната ще бъде отменена 6 месеца след последния положителен случай в нея.

Нови огнища на Африканска чума при диви свине на територията на област Шумен

"Общо 4 са огнищата на Африканска чума по свинете в страната за последната седмица. Целта на мерките в тях е да запазим индустриалните ферми", заяви д-р Анелия Андонова.

Два нови случая на Африканска чума в Русенско

Проверките на ОДБХ на задните дворове в областта, които са почти приключили, не са констатирали наличието на домашни прасета в тях. Поредната по сигнал на гражданин предстои да се извърши днес.
БГНЕС