/ iStock/Getty Images
Общо 3 са новите огнища на заболяването

Регистрирани са нови огнища на Африканска чума при диви свине в област Шумен, обявиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

В Плевенско е забранен достъпът в горски територии след нов случай на чума

Епизоотичната обстановка в област Шумен и извършените дейности бяха представени на редовното месечно заседание
на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков.

Общо 3 са новите огнища на заболяването, обявени от БАБХ през последния месец. „Със заповед от 2 декември на изпълнителния директор на БАБХ са обявени първично възникнали огнища за болестта АЧС при диви свине в землището на с. Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав.

Два нови случая на Африканска чума в Русенско

На 22 ноември е регистрирано огнище в района на село Сушина, община Върбица. Всички огнища са в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел, при който са отчетени положителни проби за африканска чума“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен.

От началото на годината до момента на територията на област Шумен са обявени общо 6 огнища на африканска чума при диви свине. Четири са огнищата в стада от породата „Източнобалканска свиня“.

Заради случаи на диви прасета с Aфриканска чума е ограничен достъпа до гори в община Берковица

Д-р Баева уточни, че към момента в област Шумен има активни 12 стада от тази порода, които са в добро здравословно състояние, затворени са в помещенията, имат предписания прасетата да бъдат затворени и да не пускат свободно с цел да се ограничи контакта с дивата природа.

По информация на директора на Регионалната дирекция по горите Емил Гелов са издадени заповеди за ограничаване на достъпа до инфектираните зони, а служителите на съответните горски стопанства, където попадат огнищата, са поставили табели за обозначаване на зоната.

Отпадна и последното ограничение заради чумата в Смолянско

„Създадена е организация и са уведомени веднага ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп
. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност“, съобщи инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен.

От умрели прасета в промишлените свинеферми са взети близо 200 проби през изтеклия месец, като резултатите са отрицателни. Продължават и проверките на ОДБХ в свиневъдни обекти тип „заден двор“, като общо до момента в област Шумен са проверени над 700 такива обекти.

Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен е насрочено за 7 януари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.