/ МЕ
Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок „Добрич“ преди окончателно решение по Оценка на въздействие върху околната среда от РИОСВ-Варна.

Това съобщават от ведомството. След срещата с премиера Бойко Борисов вчера, представители на Община Генерал Тошево проведоха дискусия в Министерството на енергетиката, на която присъстваха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов и на земеделието, горите и храните Румен Порожанов, представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, както и експерти от различните ведомства.

Премиерът и кметът на Генерал Тошево обсъдиха резултатите от референдума за добив на природен газ в общината

Пред тях кметът на общината Валентин Димитров представи в ретроспективен план реалната ситуация около инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ ЕАД. Той изтъкна, че всички предприети мерки от общинското ръководство по казуса, са водени от желанието да се запазят живота, здравето поминъка на местните хора.

Председателят на Инициативния комитет против добива на газ Атанас Атанасов и представителите на зърнопроизводителите запознаха обстойно министрите с несъответствията на доклада за ОВОС на кандидат – инвеститора и изразиха своето безпокойство за еко системите и високо продуктивното земеделие на Добруджа при евентуално добиване на газ.

Окончателно: Близо 97% от гласувалите в Генерал Тошево казаха „НЕ” на добива на газ

Министър Петкова изтъкна, че няма да се предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности преди готовата ОВОС. Към момента РИОСВ очаква становища от още осем компетентни държавни институции за изясняване на поставени по време на обществените обсъждания въпроси, преди да се пристъпи към разглеждане на ОВОС и от експертен съвет към Регионалната инспекция по околна среда и води.

Всички представители на срещата в Министерството се обединиха около мнението, че живота и здравето на хората в региона са най-важни и окончателното решение по инвестиционното намерение за добив на газ ще бъде изцяло съобразено с това.