Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в референдума
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в референдума / Община Генерал Тошево
96.91% от гласувалите в Генерал Тошево казаха „НЕ” на добива на газ на референдума, който се проведе в общината. Окончателните данни съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Красимира Митева. Пред урните вчера се явиха 6671 души, или 52.72% от имащите право на глас.

На въпроса „„Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“ с „ДА” са отговорили 6465 души, или 96.91%, а с „НЕ” – 172 души, или 2.58%. 15 от пликовете са били празни, а 19 – без отбелязан отговор или с два отбелязани.

Генерал Тошево каза "Не" на добива на газ 

Документите в момента пътуват са столицата и ще бъдат предадени в ЦИК.

До края на тази седмица се очаква окончателната оценка на РИОСВ-Варна за намерението на „Русгеоком” да добива природен газ в землището на село Спасово. Ако оценката отхвърли намерението, то това ще бъде окончателно. Ако обаче инспекцията даде зелена светлина на добива, последната дума ще има правителството.

По думите на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров  „референдумът е успешен и вотът на гражданите става задължителен за общинското ръководство и Общинския съвет”. „Дали държавната власт ще се съобрази с мнението на суверена е отделен въпрос, но ние ще настояваме за това“ – коментира градоначалникът.

През целия изборен ден не са регистрирани жалби и сигнали.