Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в днешния референдум против добива на природен газ в общината
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в днешния референдум против добива на природен газ в общината / Община Генерал Тошево
Жителите на община Генерал Тошево гласуват дали са против добива на газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора  „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Девет обществени обсъждания и 36 разяснителни срещи за референдума бяха проведени в населените места на общината. На срещите е разяснено, че въпросът в референдума, въпреки че е по-сложно формулиран, е зададен така, за да е законен. Жителите на общината трябва да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Малко над 13 хиляди души имат право на вот в община Генерал Тошево. 245 души са дописани в избирателните списъци по настоящ адрес. За да бъде валиден вотът е нужно не по-малко от 5300 души, или 40%, да гласуват. Освен това 50% плюс един от гласувалите трябва да са отговорили с „да”.
Изборният ден започва в 7 часа и продължава до 20 часа. Референдумът се провежда от Общинската избирателна комисия, създадена за мандат 2015 – 2019 г. На 18 декември  изборните книжа ще бъдат предадени в ЦИК.

Допитването ще излезе на местната хазна малко под 35 хиляди лева, сочат още предварителните проучвания. В обръщение към жителите на общината кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров призова всички да излязат и да гласуват. Димитров бе категоричен, че той и семейството му ще гласуват с „да”, защото са против добива на природен газ в община Генерал Тошево и искат природата, водата и въздухът да се запазят чисти и да бъде защитен основният поминък – земеделието. Не познавам хора, които да са „за” добива на газ”, подчерта кметът.

 „След референдума на 17 декември ще поискаме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите жители”, заяви пред Дарик  Валентин Димитров. 

Градоначалникът  гласува в 10. 00 часа в секция № 6 в  Генерал Тошево. Пред медиите той заяви, че е дал вот за по-доброто бъдеще на общината и Добруджа. Към 10.00 часа гласувалите в референдума са 11,8% или 1 479 от жителите на общината.

Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа
Дарик Добрич, Таня Топалова