Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
52,78% застанаха пред урните, за да обявят мнението си за добива на газ в общината
Приключи изборният ден в община Генерал Тошево, обявиха от Общинската избирателна комисия. Към 20.00 часа предварителните данни за избирателната активност в референдума сочат, че пред урните са застанали 52,78% от имащите право на глас 12 642 жители на общината или 6 672 души.

През целия изборен ден не са регистрирани жалби и сигнали.

Генералтошевци  гласуваха, за да обявят дали са против добива на газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

„След референдума на 17 декември ще поискаме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите жители”, заяви пред Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.