Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа
Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа / Дарик Добрич, Таня Топалова
Данните са от паралелното преброяване на общинска администрация
96,91% от гласувалите в референдума против добива на газ в община Генерал Тошево са отговорили с „да“ на въпроса „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“

2,58% от гласоподавателите са дали отговор „не“, а  0,51% от гласовете са невалидни. Информацията е от паралелното преброяване, организирано от общинската администрация, съобщи за Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.  По думите му „референдумът е успешен и вотът на гражданите става задължителен за общинското ръководство  и Общинския съвет. Дали държавната власт ще се съобрази с мнението на суверена е отделен въпрос, но ние ще настояваме за това“ – коментира градоначалникът.

Избирателната активност в днешния референдум  бе 52,78%  или 6 672 души  от имащите право на глас 12 642 жители на общината.
През целия изборен ден не са регистрирани жалби и сигнали.

Генералтошевци гласуваха, за да обявят дали са против добива на газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.