Константина Петкова
Константина Петкова / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Продължава есенният салон на Константина Петкова в село Пчеларово. След като през август зрителите видяха джаз концерт на Антони Дончев и приятели, а в началото на септември – пиесата „Амок“ по Цвайг, до края на месеца предстоят две различни по жанр музикални събития.
 
На 23 септември в 11.30 ч. големият български тенор Георги Чолаков ще направи рецитал с италиански канцонети и арии от опери – на открито в двора на къщата. Чолаков е концертирал в Миланската Скала и на други престижни сцени по света.
 
Ден след Празника на Добрич, на 26 септември, отново в 11.30 ч. предстои фолклорен концерт - народната певица Галина Дурмушлийска ще представи програма предимно с добруджанска музика.
 
В салона в Пчеларово тази есен ще бъде почетена 100-годишнината от кончината на композитора Клод Дебюси. Домакинята Константина Петкова разказа, че по този повод има събития в цял свят и то точно през октомври. В Пчеларово на 6 октомври ще бъде изпълнена негова музика, придружена от поезия на близкия приятел на композитора – поета Стефан Маларме. Стихотворенията ще бъдат рецитирани от актьора Димитър Ялнъзов. Специална част от програмата ще бъде посвещение за пиано в памет на Дебюси, което е подготвено от пианиста и композитор Антони Дончев – част от негово по-голямо произведение.
 
Уточнява се идването в къщата на Петкова на голямата трупа на „Артисти със сребро в косите“ със спектакъла „Женитба“. Засега се отлага гостуването на Кукления театър на Варна, защото тяхното турне в Китай се е проточило. Текат уговорки за гостуване на моноспектакъл на Мая Новоселска – през ноември, при благоприятни метеорологични условия.
 
Константина Петкова сподели, че е окуражена в организацията на своите есенни салони, защото е намерила млади съмишленици, които много й помагат – най-вече членовете на сдружение „Доброжънци“. Тя каза, че тяхната подкрепа я е насърчила да подготвя програма и за догодина и вече има идеи за тогава. Едно от нещата ще бъде отново театрален проект на актьора Любомир Бъчваров – „Старецът и морето“ по Хемингуей.
 
Константина Петкова не приема финансова подкрепа за своите събития и поема заплащането на гастролите на артистите. „Трудно е естествено, но бих искала да продължа още една година поне“, сподели тя. Оперната певица ще бъде предложена за почетен гражданин на Община Генерал Тошево. Идеята се реализира чрез подписка от инициативен комитет, създаден от граждани на Генерал Тошево. „Поласкана съм, защото животът ми е свързан с Пчеларово и тази община“, коментира Петкова.