/ Община Горна Оряховица
Етнографският комплекс "Стария Добрич" показва в изложбата "Първомайсторите" създаденото от ръцете на старите занаятчии. Музеят на открито отбелязва днес с празничен афиш 40-годишнината от своето откриване, предава БТА.

Добри Добрев спечели конкурса за директор на Регионалния исторически музей в Добрич

В изложбата са дърворезби, тъкани, метални съдове, керамика, народни носии, изработени от съхранителите на народните традиции, на които майсторлъкът им е прибавен като фамилно име към собственото.

В експозицията е символичният ключ на Добрич, изкован от Петър Желязото, костюмите на Надето Шевицата, терлиците на Дора Кожухарката, сътвореното от бай Мисак Златаря, Петър Гайдата, Радослав Медникаря и много други.

Готов е сборникът с докладите от конференцията "Добруджа в края на Първата световна война"

Наслов на изложбата от графики за Стария Добрич е описаното от Йордан Йовков: "Навсякъде кипи трескав и шумен живот. Чувства се ясно, че тука е могъщият двигател на голям и сложен механизъм, че тоя град е сърцето, което импулсира живота на цяла Добруджа".

"Дюкянджии", "Подковач", "Бозаджия", "Точилар", "Шурупчия", "Точилар" са част от рисунките на добруджанския художник Янко Атанасов, пресътворил атмосферата на стария град.

Представят книгата „Гласовете от Русе за Добруджа“ в Добрич

Празничната програма представя и филмите "Гевреци&Шапки" и "Първомайстора - Илия Ковачев" - за прочутия ковач, изработил механизма на часовниковата кула в "Стария Добрич".

Етнографският комплекс, който е построен на мястото на някогашната Одун чаршия в Добрич, представя градската архитектура и занаятите от края на XIX-началото на XX век в повече от двайсет работилници на майстори.
БТА