Работилничката е в Дом-паметник "Йордан Йовков"
Работилничката е в Дом-паметник "Йордан Йовков" / Дарик Добрич
Представянето на сборник с докладите от Националната научна конференция „ДОБРУДЖА В КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ ще се състои днес от 17 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”.
 
От Регионалния исторически музей ще раздадат екземпляри на библиотеки, училища и читалища.
 
Конференцията се проведе под патронажа на председателя на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война Красимир Каракачанов – министър на отбраната на Република България.

Над 50 младежи взеха участие в Националния конкурс „България и Първата световна война. Места на памет“
 
Научен ръководител на конференцията бе проф. д.и.н. Антонина Кузманова. В този голям научен форум участваха бележити български учени като доц. д-р Благовест Нягулов, Институт за исторически изследвания – БАН; д-р Володя Милачков, Институт за исторически изследвания – БАН; д-р Николай Поппетров, Институт за исторически изследвания – БАН; проф. д.и.н. Велико Лечев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; проф. д.и.н. Радослав Мишев, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и др.
 
РИМ – Добрич бе представляван на конференцията от д-р Кремена Митева и доц. д-р Цветолин Недков.
 
Темата на конференцията е във връзка с проект „РАБОТА В МРЕЖА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МУЛТИКУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В СТРАНИТЕ ОТ РЕГИОНА НА РЕКА ДУНАВ“ - NETWORLD, по който РИМ – Добрич работи от януари 2017 г. Проектът е по Програма „Дунав 2014 – 2020“.
 
Проектът е насочен към един от обектите на Музея – Мемориален комплекс „Военно гробище“ като най-емблематичен и представящ събитията по време на „Добричката епопея“ 5-7 септември 1916 г.

Проектът Networld цели културното наследство от Първата световна война да бъде разпознаваемо, да бъде достъпно, да се повиши информираността за него, да се подобри атрактивността му, да се повиши чувствителността на младите хора към него и др.