Ветото за чужбина на Любослав Пенев остава
Ветото за чужбина на Любослав Пенев остава / © снимка: Sofia Photo Agency

До месец Бургаският административен съд ще се произнесе  по законосъобразността на заповедта на директора на ОД на МВР Бургас  с която се забранява на старши-треньора на ЦСКА Любослав Пенев да напуска страната и му се изземват  личните документи. Ветото е във връзка с необслужване на банков кредит в размер на 2,3  млн лева и влезе в сила на 6 ноември.

Съдът отхвърли особеното искане на адвоката на Пенев , Михаил Хаджиянев,  според което следва да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта на  шефа на ОД на МВР Бургас Милен Димитров.

Съдът мотивира отказа си, да уважи особеното искане, със Закона за българските документи за самоличност, който изисква незабавно изпълнение на подобни заповеди.

Определението на Административен съдия Павлина Стойчева с което се отказва спиране на предварителното изпълнение, подлежи на обжалване  в 7-дневен пред  ВАС.

Делото приключи днес и по същество. Съдът прие представените доказателства и изслуша становищата на страните.  Адвокатът на Пенев заяви, че заповедта е незаконосъобразна.

Ставна ясно, че кредитът  на Любослав Пенев е обезпечен с имот -парцел за който има нотариален акт. В случая обаче, банковата институция не  е поискала допълнително обезпечение, на спорния кредит .

По  закон,  заповед  идентична с тази на  шефа на ОД на МВР  се издава, когато лицето длъжник е осъдено за заплати голяма сума за която няма обезпечение,  коментираха юристи.  

Производството е започнало по искане на съдия-изпълнител, които не е представил нужните  доказателства пред  МВР, а е приложил само изпълнителен лист.

Искането ни за спиране на делото беше отхвърлено, но жалбата ни относно отменяне на заповедта за запора ще се разглежда допълнително - поясни адвокатът на Пенев Михаил Хаджиянев.  Според юристът в момента на получаване на кредита неговият клиент надлежно е представил обезпечение на банката, което  било прието.