детска градина Брезичка
детска градина Брезичка / netinfo
Васил Николов: Излизаме на протест за всичко, което се случва в предучилищното образование
родители настояват за дисциплинарни уволнения в ОДЗ 8
96109
родители настояват за дисциплинарни уволнения в ОДЗ 8
  • родители настояват за дисциплинарни уволнения в ОДЗ 8
"На протестите, които организираме в по-големите градове в страната от 10 февруари, очакваме да излязат родители, майки с деца и заинтересовани лица, които са против насилието като цяло и всичко, което се случва в предучилищното и училищното образование.

След скандала в "Брезичка": Родители подготвят серия протести

Всички, които ще излязат на улицата са хора, които подкрепят нашата гражданска инициатива за промени в Закона. Към нас се присъединява и възмутената от случая в ОДЗ "Брезичка" в Бургас общественост. Ние съзнаваме, че възпитателите са пренатоварени, но именно за това са нужни промени в системата". Това коментира в ефира на Дарик Бургас Васил Николов - председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

По думите му, Гражданската инициатива ще продължи да настоява ръководството на детската градина, в която беше заснето как възпитатели бият и унижават 4-5-годишни деца, да понесе наказателна отговорност. След появата на скандален клип в интернет за насилие над деца в детска градина "Брезичка" в Бургас прокуратурата започна проверка.

Искат да съдят майката, разпространила записа с насилието над деца в Бургас?

"Ние настояваме пред кмета на Бургас да не допуска директорката на "Брезичка" Събка Недева и двете възпитателки да напускат. Не може след подобен скандал, те да бъдат изпратени с почести, напротив. Настояваме те като отговорници да бъдат дисциплинарно уволнени", каза още инж. Николов. 

По думите му, другият проблем е че учителите нямат ефективно работещ синдикат. 

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка за насилие над деца в детска градина

За предложенията, които са внесени от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в НС, за предстоящите протести в цялата страна, за обществените настроения след случая в ОДЗ 8 в Бургас и за нужните промени в Закона за училищно и предучилищно образование, чуйте повече в звуковия файл от инж. Васил Николов: .