/ Дарик Бургас
Прокуратурата в Бургас се самосезира заради видеото със скрита камера, което показва вулгарно отношение на възпитателка в детска градина „Брезичка“ към четиригодишни хлапета от група „Мики Маус“. Вече е назначена проверка, която трябва да приключи най-късно до 10 дни.

Изпълнението на проверката е възложено на служители на Областна дирекция на полицията и отдел „Закрила на детето“ в местната дирекция „Социално подпомагане. Идеята е по законен начин да бъдат установени възпитателките, обиждали децата, кои точно са пострадалите деца.

Трябва да бъдат уточнени техните родители и от тях да бъдат снети писмени сведения дали са виждали увреждания по телата и лицата на децата, преглеждани ли са от съдебен лекар и ако да, има ли документи, удостоверяващи такива увреждания.

Ще бъде проверено споделяли ли са децата за инциденти, запознати ли са родителите със случилото се, какво точно са споделили малчуганите, уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина с оглед предмета на проверката. На Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.

След приключване на проверката установеното по нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.