/ nova.bg
"Интересът на членовете на Българската спопанска камара и Националната агенция по приходите за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Нека НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци “- С тези думи председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев се обърна към директора на НАП Галя Димитрова.

Касови бележки на китайски се появиха в Бургас (СНИМКИ)

Те обсъдиха прмените и новите изисквания за касовите апарати, както и сроковете за въвеждането им. По закон вече всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март.
 
Според директора на НАП, промяната е наложителна, заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

НАП-Бургас внесе 1 милиард в бюджета

„Освен да донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“, заяви Галя Димитрова.

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон, стана ясно на срещата.

Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним“, каза на срещата Радосвет Радев. И допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.