/ netinfo

Третата публична лекция за месец февруари от образователната програма на РИМ "Опознай Бургас и Бургаския край" е посветена на празника Сирни Заговезни. Огънят заема важно място в народните вярвания.

Приписва му се магическа, очистителна и предпазна способност. Сирнишките огньове и кукерите гонят зли сили, духове, демони и всичко негативно, събрано през зимата.

Съществен момент от Сирнишката обредност са паленето и прескачането на големи огньове /сирници/ от ергените и поотрасналите момчета. За да подсилят действието на огъня върху бъдещото плодородие, всички играят около празничния огън специално обредно хоро.

Друга форма на Заговезнишкия огън е оратникът. Много популярен е и обичаят "Хвърляне на огнени стрели".

За обредите от Странджанско - "Пали кош" и кукера без маска ще научите, когато посетите лекцията, която ще започне точно в 16:00 часа, на 16 февруари, петък, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас  ул. "Лермонтов" 31/ -  вход от ул. "Георги Кирков".

На 17 февруари, събота, от 14:00 часа в Етнографския музей заедно с  възпитаниците  на  Атанасия Петрова от Центъра за подкрепа на личностното развитие - Бургас, ще бъдат представени традиционните за Сирни Заговезни обичаи.