/ iStock/Getty Images
Кметът на Бургас Димитър Николов отправи искане към здравното министерство за отпускане на допълнителни количества от лекарството срещу COVID-19 "Ремдесивир".

Искането е отправено след сигнали от здравните заведения в Бургас за недостатъчна наличност в ковид-отделенията им. Към настоящия момент лечебните заведения в областния град се справят с нарастващия натиск от пациенти.

УМБАЛ-Бургас продължава набирането на кръв от преболедували COVID-19

"Прави се координация и за допълнително разкриване на легла в следващите дни. Община Бургас оказва пълно съдействие по отношение на заявената от тях необходимост от защитни облекла или медикаменти", каза кметът Николов.

Служители на общинската дирекция продължават да оказват съдействие на Спешна помощ, като извозват изписани от COVID отделенията пациенти до домовете им. Община Бургас ще предложи тази помощ и на други общини в областта, които нямат възможност да я осигурят на пациенти от техните населени места.

Кметът съобщи, че е предложил на властите на Регионалната здравна инспекция в града да се отложат планираните за тази седмица големи спортни събития в Бургас.

289 нови случая на COVID-19 в Бургаско, 15 души починаха

"Независимо че провеждането на международния турнир по борба с 200 състезатели от 11 държави и на държавното първенство по карате киокушин за деца са допустими и могат да се провеждат без публика, смятам, че струпването на толкова много участници е рисковано за здравето на самите тях и техните близки", заяви кметът.

"Поднасяме своите извинения към организаторите и състезателите на двата престижни турнира. За Бургас е чест да бъде домакин на такива събития и Община Бургас ще ги подкрепя и занапред.

Градът ни с радост ще посрещне своите гости в по-подходящо и безопасно за здравето на всички ни време", добави Николов.
БТА