/ IStock
Отделението по трансфузионна хематология (ОТХ) на УМБАЛ-Бургас продължава да набира кръв от преболедували коронавирус за производство на реконвалесцентна плазма, съобщиха от лечебното заведение.

На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24,26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете - от 7:30 до 10:30 часа.

289 нови случая на COVID-19 в Бургаско, 15 души починаха

"Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители.

Съдействат ни и лични лекари, които знаят, че техни пациенти са били болни и състоянието им позволява да дарят", сподели началникът на ОТХ д-р Людмила Желязкова.
 
Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен PCR тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни.

Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ-Стара Загора.

566 новозаразени през почивните дни в Бургаско

Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от COVID-19. Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.
 
Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.

Отделението по трансфузионна хематология се намира на гърба на ДКЦ-I - бившата Първа поликлиника.