/ netinfo
Премиерът с резултати: Десетки задържани трафиканти, над 2 500 върнати обратно афганистанци, ако всички си вършат работата така годишно в ЕС ще влизат максимум 10 хиляди мигранти.
Премиерът към Вебер за Шенген
98585
Премиерът към Вебер за Шенген
  • Премиерът към Вебер за Шенген
България веднага трябва да бъде приета в "Шенген" по въздух и море, а когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да бъде приета и по суша. Това каза премиерът Бойко Борисов в село Резово пред председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

Двамата задно с вицепремиерът Валери Симеонов и министър Ивайло Московски направиха оглед на границата с Турция и инспектираха преградното съоръжение по въздух и суша. 

Борисов
netinfo


Вебер потвърди думите на министър-председателя и допълни, че оценката за последните три години по отношение на опазване на външната граница на ЕС и граничен контрол, е че България е модел за подражание.

Борисов
netinfo

Борисов
Дияна Бедросян

"Моето послание е, че България върши страхотна работа и изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори по-добре от други страни в ЕС. На тези, които са скептични, ще кажа да дойдат и да видят на място какво прави страната ви. С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа с добрите контакти с турския президент Ердоган, моето впечатление е, че страната ви може да е модел в ЕС", каза още Манфред Вебер.

Борисов: Напълно готови сме за Шенген

Министър-председателят път допълни, че за разлика от други държави в Евросъюза, България е успяла да осигури добра координация между всички служби, вдигнала е преградното съоръжение и резултатът е, че почти не минава ден без по границата с Турция да не са заловени мигранти в опит да преминат. Той обобщи, че до момента има задържани и върнати обратно над 2 500 афганистанци и 10 трафиканти, които вече са осъдени. "Надявам се, г-н Вебер да бъде един добър посредник между нас и ЕС, когато ни натискат за подписване на споразумение, което аз отказах да подпиша за връщане на мигранти", допълни Борисов

Премиерът Борисов обеща на Вебер, че след обиколката на границата и ще го изкъпе в Черно море. Повече по темата, чуйте в звуковия файл:


Борисов за операцията „Мопанг“: Морето е красиво, но коварно. Безопасността е преди всичко