/ netinfo
Борисов в Созопол
98580
Борисов в Созопол
  • Борисов в Созопол
„Едва ли това е първият кораб с разлив в света. Специалистите казват, че могат да се справят. Имат необходимата техника. Това, което е трябвало да направим - да осигурим средствата, е направено.“ Това коментира в Созопол министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира подготовката за операцията по източването на мазута от потъналия американски параход „Мопанг“.

2 млн. лева за операцията "Мопанг". Морето обаче е бурно
 

Бойко Борисов Созопол мазут
пресцентър, Министерски съвет


Към момента, специфичната дейност все още не е започнала. Както „Дарик“ вече съобщи „Хидроремонт“ и „Дийп дайв системс“ са дружествата, които ще извършват операцията по изпомпване на горивото.
 

Бойко Борисов Созопол мазут
пресцентър, Министерски съвет


„В момента, в който ми докладваха, че има разлив и мазут по плажовете, разговарях с водолази. Максимално бързо се задействахме. Осигурили сме почти 3 млн. лева. Единственото, което аз разпоредих, са допълнителните мерки за безопасност, за да не стане някоя беля за момчетата.

Министър Димов за тоновете мазут в морето: Ситуацията е овладяна

Черно море е красиво, но коварно. Нека пазим живота си първо. Благодарение на водолазите, запушихме пробойните, така че нищо не ни кара да предприемаме аварийна операция толкова набързо. Трябва да сме сигурни за безопасността на водолазите“, коментира Борисов.
 

Бойко Борисов Созопол мазут
пресцентър, Министерски съвет


Поръчката за разходването на държавните пари е възложена от Морска администрация. Сумата е рамкова, тоест може да се използва и част от нея, стана ясно от транспортния министър Ивайло Московски.

„Мопанг“ продължава да изпуска мазут, няма опасност от екокатастрофа и замърсяване

„Тя обезпечава в максимална степен операцията. За обследването на кораба е използвана техника на пожарната и военните. Убедени сме, че ще се справим със ситуацията. За съжаление не можем да потвърдим в какви срокове ще се случи това. Вече няма мазутни петна, има само тънък филм по повърхността на водата. Опасност няма“, увери министърът.