Мопанг лежи 97 години на дъното край Созопол
Мопанг лежи 97 години на дъното край Созопол / www.sdb.bg
Мопанг продължава да изпуска мазут
98478
Мопанг продължава да изпуска мазут
  • Мопанг продължава да изпуска мазут
Потъналият преди 97 години край Созопол кораб „Мопанг“ продължава да изпуска мазутни фракции, след като започна още в петък вечерта. „Няма никаква опасност от екологична катастрофа или замърсявания по Южното Черноморие“, увериха министърът на транспорта Ивайло Московски и неговият колега по околната среда Нено Димов, които пристигнаха в кризисния щаб в Бургас
 
„Мопанг“ е изпускал и преди, но в много по-малки количества и много рядко. Предполага се, че заради силното вълнение, бурното море е разклатило ръждясващия от 97 години на дъното съд и компрометираните му резервоари са поддали, разясни министър Московски.
 
„Мопанг“ хвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Разливът е локализиран с бонови заграждения, които са закотвени на дъното близо до самия кораб и така няма опасност петната да ги прескочат и се разсеят по морската вода наоколо. Дори съществува и ще бъде обсъдена идея да бъде направено двойно боново заграждение.
 

кораб мазут
БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


кораб мазут
БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


кораб мазут
БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


Въпреки това специалистите са притеснени и общото им мнение е, че изпуснатото количество трябва да бъде събрано. По въпроса предстоят преговори с две български фирми, които имат възможности, технологии и оборудване да го направят, уточни Ивайло Московски.
 

кораб мазут
БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


кораб мазут
БГНЕС/КЛИМЕНТ ХРИСТОВ


Наистина няма никаква опасност за природата и курортистите, настанени в близост до инцидента, обяви и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Мазутът, който изтича, е на фракции с формата на човешки юмрук, с мазен филм около тях. Той също попада в загражденията и няма как да стигне до морския бряг.