/ БГНЕС
За Шенген не представляваме никакъв риск. По въздух и вода могат да ни приемат още сега. Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов пред над 120 младежи от цялата страна в рамките на 9-ия Зимен университет на Младежи ГЕРБ, съобщиха от партията.

Форумът е в Сандански, а организатори са Младежи ГЕРБ, Фондация "Ханс Зайдел" и Сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

Рюте: Подкрепяме България да се присъедини към Шенген, но се иска още работа

"Всички казват, че сме готови да влезем в Шенген по вода и въздух. Репутационни проблеми в това отношения нямаме. Някои европейски държави обаче се притесняват, че ако се присъединим и по суша, голяма вълна от мигранти ще се насочи към тях. Затова ги разбирам", е обяснил още премиерът, цитиран в съобщението. По думите на Борисов е от изключително значение европейски коридори номер 4, 8 и 10 да бъдат напълно завършени, защото това би дало тласък както на бизнес отношенията, така и на културния обмен между страните. "През последните 10 години започнахме строителството на 6 магистрали. Някои и ги завършихме. Когато дойдохме на власт, пътищата бяха в много тежко състояние. Веднага се сещам за "Дунав мост 2". Вижте как изглежда сега", е отбелязал още Бойко Борисов.

Бойко Борисов форум Сандански
БГНЕС

Орбан: Борисов заби брадва в голямо дърво, желая му успех

Министър-председателят е коментирал, че България и Балканите са изключително стратегическо място, в което се преплитат редица геополитически интереси. "Дали районът ще просперира зависи от мира и спокойствието в него. В същото време този мир е невъзможен, ако не поддържаме добри отношения с Турция и Русия. Никой не може да ме убеди, че без да са налични нормални отношения с тези две страни, Балканите могат да се развиват", е отбелязал Борисов. Той е допълнил, че друг важен аспект от поддържането на спокойствието на Балканите е въздържането от даването на съвети и оценки. Борисов е подчертал, че Атина и Скопие трябва да си стиснат ръцете, но не трябва ние да сме тези, които да посредничат за намирането на компромис. "Нека историята си остане за историците", е заявил Бойко Борисов.

Бойко Борисов форум Сандански
БГНЕС

Според Бойко Борисов БСП не иска да има успешно председателство . "Разбирам, че Корнелия Нинова е настоявала да се върна в България между "две вечери". Яд я е. Аз на нейно място бих се радвал, че българският премиер е канен на такива събития", е посочил министър-председателят и е допълнил, че вечерите са били с цел европейските лидери да обсъдят какви са основните проблеми пред техните страни и какви са пътищата за решаването им.

Борисов нареди на ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

Министър-председателят е коментирал и сделката за ЧЕЗ. "Тя е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите", е подчертал Борисов. Той е бил категоричен, че поддържането на свободен пазар и частен бизнес е обвързано с наличието и на силен регулатор.

Председателят на ГЕРБ е уверил, че ще бъдат проверени всички участници в сделката.
 
"Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и "Енерго про"? Защо да не вземем и "Лукойл Нефтохим", е допълнил той. Борисов е посочил, че Западът не работи по този модел и ние, като проевропейска държава, трябва да следваме техния пример.

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Той е обяснил, че е казал на Теменужка Петкова да подаде оставка, защото на пръв поглед много хора са повярвали, че в тази сделка има следи от корупция. "Това обаче е абсолютна лъжа. Нямаше как да оставя нейната репутация и тази на правителството под заплаха", е допълнил премиерът Борисов.

Бойко Борисов форум Сандански
БГНЕС