Министър Ангелкова стана почетен гражданин на Средец
Министър Ангелкова стана почетен гражданин на Средец / netinfo
Кметът Жабов вярва, че скоро може да има кулинарна карта с богатствата на региона

Над 30 вида домашни кулинарни изкушения, предавани от поколения, открити ателиета по грънчарство и рисуване, и възможност да се потопиш в историята с една от най-древните сбирки, дегустация на римско вино, съчетана с храната на легионерите, както и пресъздаване на римска сватба в Деултум.

Деца стават археолози за един ден в Деултум
 

Това е само част от възможностите, които предлага Национален археологически резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“ в община Средец.

Министър Ангелкова със знака на Средец
netinfo


По инициатива на кмета на общината - инж. Иван Жабов през 2017-та 30-годишнина от създаването на Националния резерват и 15 години от създаването на историческия музей бяха отбелязани с поредица вълнуващи събития. Възстановката беше част от програмата за отбелязване на празника с тема "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа".

Министър Ангелкова със знака на Средец
netinfo

Събитията започнаха с кръгла маса дискусия на тема „Слоу туризъм“, която се проведе в Лапидариума - археологическата база в Национален археологически резерва.


Модерно звучене в античния град /СНИМКИ-ВИДЕО/
 

В нея взе участие министърът на туризма Николина Ангелкова. Участниците в него обсъдиха възможностите за създаване на кулинарна карта, на която община Средец да присъства посредством "Вкусовете на Странджа".

Министър Ангелкова със знака на Средец
netinfo


Всяко селище в общината е известно със свой специалитет. Това ще даде възможност на туристите, които ще посетят страната ни с цел кулинарен туризъм, да дойдат и в странджанската община, за да опитат ястие, което се приготвя само тук по местна рецепта и с екологично чисти продукти. На финала на форума министър Ангелкова беше удостоена от кмета на Средец с най-високото отличие и стана почетен гражданин на втората по площ и богата на история българска община. 


Защо да изберем Средец?


"Изключително съм благодарна на инж. Иван Жабов, който ме удостои с титлата почетен гражданин на община Средец. За мен е огромна чест. Това ме кара да бъда по-отговорна към рекламирането на общината, за да стане още по-привлекателно място. Туризмът е двигател на икономиката в този регион“, каза министърът.